Yirmili yaşlarındaki genç kadınların genellikle en yüksek doğurganlığa sahip oldukları düşünülüyor, bu nedenle 20 ile 29 yaş arasındaysanız ve bir aile kurmak istiyorsanız, gebelik için harika bir zaman. 20’li yaşlarda gebe kalmaya çalışıyorsanız, doğurganlık sorunlarına sahip olmayacaksınız. Bununla birlikte, Op. Dr. Algül Anıl Yılanlıoğlu tüp bebek merkezimiz, başlamadan önce kendinizi mümkün olduğunca fazla bilgi ile donatmanızı önerir, böylece ilerde sizleri neyin bekleyeceğini bileceksiniz.

Dişi bebekler dünyaya hayatlarında yumurtalıklarında gelişmeyi bekleyen yumurtalar ile geliyorlar. Yaklaşık olarak 1-2 milyon  kadar yumurtaya sahip olarak doğar her kız bebek.Ergenlikte ise kız  çocuklarındaki yumurta sayısı 300000 ile 500000 arasındadır. Reprodüktif çağda ise her ay 300 kadar yumurta harcanır.Kadınlar 20’li yaşlarına geldiğinde, bir aile kurmaya hazır yüz binlerce yumurtaya sahiptir. Adet döngüleriniz düzenliyse ve eşiniz yeterince sağlıklı spermlere sahipse, birkaç ay içinde kendi başınıza gebe kalabileceksiniz.

Yaş ilerledikçe  yumurta kalitesi de düşer .Dolayısıyla ileri yaşlarda başta Down Sendromu olmak üzere birçok genetik anomaliye anne karnındaki bebeğin yakalanma riski çok daha yüksektir.Tersi de, genç yaşlarda ,özellikle 20’li yaşlarda yumurta kalitesi bir hayli yüksek olduğu için gebe kalmak bir o kadar avantajlı, başta Down Sendromu olmak üzere birçok genetik anomaliye bebeğin yakalanması bir o kadar düşük ihtimaldir.

20’li yaşlarda gebe kalmaya çalışıyorsanız, sağlıklı ve doğurgansanız, yumurtlamadan bir veya iki gün önce seks yaparsanız, her bir döngü için gebelik ihtimaliniz yaklaşık % 33’tür. Diyabet veya yüksek tansiyon gibi komplikasyon riski 30 yaş ve üstü kadınlardan daha düşük olduğu için, kolay bir hamilelik yaşama ihtimaliniz daha yüksektir. Ayrıca bebeğinizi tam anlamıyla sağlıklı taşımanız daha olasıdır. 20’li yaşlarda kadınlar için düşük yapma riski yaklaşık % 10 gibi düşüktür.Ayrıca düşük riski de daha azdır: 20’li yaşlardaki kadınlarda %10, 30’lu yaşların başında %12, 30’lu yaşların ortasında %18’dir. 40’lı yaşların başında ise %34’lere, 45 yaşlarında da %53’lere kadar çıkar.

20’li yaşlardaki kadınların prematüre ya da düşük kilolu bebek sahibi olma ihtimalleri 35 ve üzeri kadınlara göre daha azdır.

Uzmanlara göre doğurganlık açısından 20’lerin başıyla sonu arasında pek bir fark yoktur.

30 yaşından küçük kadınların sağlıklı bir bebeğe sahip olma olasılığı daha yüksektir. Bebeklerde klinik olarak önemli genetik anormalliklerin oranı 500’de sadece birdir. Ayrıca, yeni, uykusuz gecelerde sizin tarafınızdan gençlik ve sağlığa sahipken, yeni  bebeğiniz doğum sonrası hayata daha kolay uyum sağlar.

Başarı şansınız

Yirmili yaşlarda istatistikler sizden yana. 20’lerin ortasında sağlıklı ve doğurgan bir kadınsanız ve her adet döngünüzde yumurtlama gününden bir ya da iki gün öncesinde ilişkiye girerseniz hamile kalma şansınız %33’lerdedir. 30 yaşında ise bu şans %20’lere düşer. 

20’li yaşlarda çok az kadın kısırlık sorunu yaşar. (40 ve üzeri kadınlarda bu oran üçte birdir.) 40 yaşlarında hamile kalamama oranı %64 iken, 20’li yaşlarda  sadece %6’dır.  Ayrıca bebekte Down Sendromu görülme oranı 2000’de 1’dir. 30 yaşlarına geldiğinizde bu risk 900’de 1, 40’larda ise 100’de 1’dir.  

Sağlıklı Bir Çiftin Gebelik Şansı Nedir ?
Yeni evlenmiş, sağlıklı bir çiftin bir denemede gebelik beklentisi yüzde 20-25 kadardır. Bu oran 40 yaşında yüzde 5’e düşer. Bu şekilde 1 yılın sonunda çiftlerin yüzde 85 kadarı çocuk sahibi olur. Kalan yüzde 15’in bir hekime başvurması uygundur. 25 yaşın altında kısırlık oranı yüzde 11, 35 yaşın üstünde yüzde 40 kadardır. Yurt dışında yapılan çalışmalar, aşılama sonucu 30 yaş altındaki kadınlarda gebelik oranının yüzde 75 kadar bulunduğunu gösteriyor. 35 yaş üstünde bu oran yüzde 55’e düşüyor. 30 yaşından sonra bir kadının sahip olduğu gebelik beklentisi her yıl yüzde 3,5 azalıyor. 40 yaşından sonra yüzde 5 kadar olan gebelik beklentisi,her yıl yüzde 50 azalarak 2-3 yıl içinde sıfıra iniyor.

İdeal Doğurganlık Çağı Nedir?

Kadın için 20’li yaşlardır. 30 yaşından sonra havsala eklemlerinde, bunların bağlarında ve yıpranma söz konusu olan bütün organlarda kireçlenme başlar. Hamilelik ve doğum eylemi kadın için zorlaşır ve sorun çıkma oranları artar. Anne karnından beri bekleyen yumurtalar giderek eskir. Yaşlanmaya yumurtalarda kromozom kırılmaları (anormallik) artar. Genel olarak spermlerin yüzde 10’u, yumurtaların da üçte biri anormaldir. Bunların önceden saptanması çok zordur. Bunların üzerine bir de yaşlanmanın getirdiği genetik bozukluklar eklenince yaşlı yumurtalarda gebeliğin zor oluşacağı açıktır. Bu arada yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan ur (miyom), hormon bozukluğu, rahim ve yumurtalık yollarına ait enfeksiyon, geçirilmiş karın ameliyatları, ilerleyici bir hastalık olan endometriozis, çevre zehirlenmeleri, ahır metaller, radyasyon, hava kirliliği, kanser gibi etkenler gebelik olasılığını azaltır. Sözün özü kadınlarımız 20’li yaşlarda doğurganlık sorunlarını çözmelidirler. Özellikle mesleğinde ilerlemek isteyen hanımlar, şarkıda ki gibi hem kariyer hem çocuk yapmayı düşünmelidirler.

20’li yaşlarda kısırlık ve gebe kalmaya çalışmak

Kısırlık genç kadınlarda daha az görülmekle birlikte, 20’li yaşlarındaki bazı kadınlar gebe kalmanın beklendiği kadar kolay olmadığını öğrenince şaşırırlar. Op. Dr. Algül Anıl Yılanlıoğlu tüp bebek merkezimizi ziyaret eden genç kadınlarda kısırlığın bazı yaygın nedenleri.

  • Tıkalı Fallop tüpleri
  • Uterin veya diğer yapısal anormallikler
  • Düzensiz adet döngüsü veya yumurtlama sorunları
  • Polikistik over sendromu (PKOS)
  • Erkek faktörü kısırlığı (bir yumurtayı döllemeye yeterli sperm veya hiç sperm yok)
  • Açıklanamayan kısırlık
  • Menopoza girdikçe, yumurta arzı doğal olarak hem miktar hem de nitelik olarak düşecektir. Bu, hamile kalmanızı ve yaşlandıkça hamile kalmanızı zorlaştırabilir. Ortalama bir Amerikalı kadının ilk bebeğini 26 yaşında doğurduğunu unutmayın.

Eğer 20’li yaşlarda gebe kalmaya çalışıyorsanız ve bir yıl boyunca başarılı olamayan denemeleriniz olduysa, neler olduğunu öğrenmek için Op. Dr. Algül Anıl Yılanlıoğlu tüp bebek uzmanına görünme zamanıdır. İlk adım, hem bireylerin tıbbi geçmişlerinin kapsamlı bir analizi hem de gebe kalmamanızın nedenini belirlemeye yardımcı olmak için hem erkek hem de kadın fertilite testlerinin yapılmasıdır.

Genç çiftler için kısırlık tedavisi

Sizde, eşinizde veya her ikinizde de doğurganlık sorunu bulunursa endişelenmeyin. Kısırlık, nüfusun yaklaşık % 12’sini etkiliyor. Neyse ki, aile oluşturma hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak birçok etkili doğurganlık tedavisi var.

  • Hormonlarınızı düzenlemek ve yumurtlamayı sağlamak için ilaç tedavisi.
  • Spermin uterusunuza ince bir kateterden sokulduğu intrauterin tohumlama (IUI).
  • Yumurtalarınızın laboratuvarda alındığı ve döllendiği tüp bebek – in vitro fertilizasyon – (IVF), rahiminize transfer edilebilen embriyolar oluşturur.
  • Donör yumurta veya spermli IVF; IVF yoluyla döllenmeyi sağlamak için yeterli yüksek kalitede yumurta veya sperm üretemeyen umutsuz ebeveynler için.
  • Yumurta dondurma; verimsizliğini korumak ve anneliğini geciktirmek isteyen kadınlar için.

Uygun maliyetli bakım

Teşhislerinize bağlı olarak, hem bireysel olarak hem de bir çift olarak, tüp bebek uzmanınız, size gebe kalabileceğiniz muhtemel tedaviyi mümkün olan en düşük maliyetle önerecektir.

20’li yaşlarda gebelik hakkında daha fazla bilgi edinmek için Op. Dr. Algül Anıl Yılanlıoğlu tüp bebek merkezimizdeki önde gelen üreme endokrinoloji uzanlarına danışmak üzere bizimle iletişime geçin.